tisdag, augusti 30, 2005

Cinderella Man

En gladiator i depressionens USA
Av Lydia Duprat

CINDERELLA MAN
Regi: Ron Howard
Manus: Cliff Hollingsworth och Akiva Goldsman efter Cliff Hollingsworths roman
I rollerna: Russels Crowe, Renée Zellweger, Paul Giamatti, Craig Bierko, Paddy Considine m. fl.


Betyg: 4 av 6

Jag är inte det ringaste intresserad av boxning - tvärtom - och följaktligen brukar filmer som handlar om boxare lämna mig helt oberörd för att inte säga uttråkad och enerverad. Jag var för ung och orutinerad för att kunna känna någon större entusiasm över "Tjuren från Bronx" ("Raging Bull") 1980 och har sedan dess gjort vad jag kunnat för att undvika filmer med boxningstema.

Å andra sidan bryr jag mig heller inte om hästkapplöpning men råkade icke desto mindre tycka att "Seabiscuit", som ju handlar om just det, var en av 2003 års allra bästa filmer. Så varför inte ge "Cinderella Man" en chans?

”Cinderella Man” är en sevärd film. I stora drag delar filmen handling med ”Seabiscuit”, som skildrar hur en underdog till häst blir, tack vare tre mäns kompromisslösa hängivenhet, till en oövervinnelig kapplöpningshäst. På så sätt kom Seabiscuit att bli en symbol för den amerikanska drömmen i en tid då nationen som bäst behövde erinras om den, det vill säga under den stora depressionen. I "Cinderella Man" har man bytt ut hästen mot ännu en boxningstjur, denna gång från Jersey, men i övrigt är inramningen densamma.

Här spelar Russels Crowe än en gång en sorts gladiator, om än i modernare skepnad. James J Braddock har under en kort men lysande boxningskarriär ställt upp på match efter match trots oläkta skador, vilket lett till att han besegrats gång efter annan och till slut blivit avpolletterad som boxare. Vi befinner oss i början på 1930-talet och den ekonomiska krisen rasar som värst. Braddock får dagligen slåss om dagsverken vid hamnen med tiotals lika hungriga och desperata karlar. Alla har familjer att försörja. När elen stängs av mitt i den råkalla vintern eftersom han ligger efter med betalningarna blir Braddock tvungen att vända sig till pamparna inom boxningen och tigga pengar.

Braddocks tur vänder slutligen när han får chansen att ersätta en boxare som blivit skadad strax före en match. Mot alla odds vinner Braddock matchen, och nu ligger vägen mot framgång åter igen öppen för honom. Braddocks osannolika comeback ingjuter mod i den hårt drabbade befolkningen och inger den hopp.

Det allra bästa med ”Cinderella Man” är Paul Giamatti i rollen som Braddocks agent Joe Gould. Jag har hitintills haft mycket svårt för Giamatti, men efter den här filmen har jag fått ta mina fördomar under omprövning. Rollen som Joe Gould är en balansgång mellan medkänsla och lojalitet å ena sidan och krasst affärssinne och självbevarelsedrift å den andra, och den klarar Paul Giamatti utan någon som helst ansträngning. Han har också filmens bästa repliker vilka han levererar med stor geist och övertygelse.

5 Comments:

At 10:51 fm, Blogger mikemorgan48573137 said...

i thought your blog was cool and i think you may like this cool Website. now just Click Here

 
At 6:36 fm, Blogger Roberto Iza Valdes said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 4:57 fm, Blogger Roberto Iza Valdes said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 6:30 em, Blogger Feffe said...

Hej. Har ett filmtips. 100%-igt partiskt. Har själv producerat filmen. Den heter Storm. Kolla in www.stormfilmen.se & konstprojektet www.openthebox.se/Karl Fredrik Ulfung - Breidablick Film AB

 
At 5:37 em, Blogger Iza Roberto said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 

Skicka en kommentar

<< Home