fredag, augusti 26, 2005

Crash

En väv av händelser
Av Inger Carlsson och Lydia Duprat

CRASH
Regi: Paul Haggis
Manus: Paul Haggis och Robert Moresco
I rollerna: Don Cheadle, Matt Dillon, Chris ”Ludacris” Bridges, Thandie Newton, Terence Howard, Sandra Bullock, Brendan Fraser, Ryan Phillippe m. fl.


Betyg: 5 av 6

"Crash” inleds med att polisen anländer till en trafikolycksplats där man även funnit kroppen efter en ung man, som uppenbarligen har mördats. Därefter förflyttas vi ett dygn bakåt i tiden och får bevittna de händelser som har lett fram till detta scenario.

Det här är en intensiv och stark film där människors förutfattade meningar om varandra leder till att flera allvarliga händelser utspelar sig och vävs samman med oanade följder. ”Crash” är en film i samma tradition som Robert Altmans stilbildande ”Short Cuts” eller ”Magnolia” av Paul Thomas Anderson. Här är de flesta medverkande huvudroller i sin egen rätt; deras vägar korsas, till synes slumpmässigt, och de val de gör under dessa flyktiga möten får med tiden konsekvenser för dem själva och andra.

”Crash” visar att människor kan vara både goda och fördomsfulla på samma gång, att de ibland, påverkade av yttre omständigheter, agerar mot sitt bättre vetande eller tvärtom för en gångs skull låter sig vägledas av sitt samvete. I ”Crash” är leoparden inte dömd att för alltid bära sina fläckar: människor förändras, till det bättre eller till det sämre, av sina upplevelser och erfarenheter, av sina misstag eller av de trauman de har undergått.

”Crash” är en film som tål att ses flera gånger. Missa inte att se den minst en gång!