tisdag, augusti 23, 2005

Millions

Om pojkar, helgon och pengar

MILLIONS
Regi: Danny Boyle
Manus: Frank Cottrell Boyce
I rollerna: Alex Etel, Lewis Owen McGibbon, James Nesbitt, Daisy Donovan, Christopher Fulford m. fl.

Betyg: 3

Få sevärda familjefilmer når de svenska biograferna, men i höst kommer engelsmannen Danny Boyles "Millions", som trots sin anspråksfullhet är en fantasifull feel good-film som säkerligen kommer att gå hem hos publiken.

"Millions" har uppenbara goda avsiker och det är dessa som jag värjer mig mot. Filmen handlar om Damian som kan allt om helgon och som ofta ser och pratar med dem. När en stor Nike-bag fylld med pengar kommer flygande från himlen och landar precis framför honom tror Damien att det är Gud som sänt honom pengarna. Givetvis är Guds mening att Damian ska fördela pengarna bland de fattiga, och Damian börjar prompt göra just det. Men så snart storebror Anthony blir invigd i "miraklet" tar han över kommandot, och Anthony har helt andra tankar på hur pengarna ska spenderas.

En liten svårighet är att pengarna måste spenderas snabbt alternativt sättas in på banken eftersom dessa är pundets sista glansdagar - det kommer inom kort att bytas ut mot den gemensamma europeiska valutan. Och som om det inte vore nog får pojkarna snart påhälsning från en otäck gubbe som vill åt pengarna. Det bäddar alltså för förvecklingar.