fredag, augusti 26, 2005

Nattens väktare

En kamp mellan de ljusa och mörka krafterna
Av Inger Carlsson

NATTENS VÄKTARE
Regi: Timur Bekmambetov
Manus: Timur Bekmambetov, Laeta Kalogridis och Sergei Lukyaneko
I rollerna: Konstantin Khabensky, Vladimir Mensjov, Valery Zolotukhin, Maria Poroshina, Galina Tunina m. fl.


Betyg: 3 av 6

Uråldriga profetior fastslår att när Den Store kommer så avgörs det apokalyptiska slaget mellan De Ljusa och De Mörka. I tusen år har det rått vapenvila mellan de ljusa och mörka krafterna, Nattväktarna vaktar De Mörkas förehavanden samtidigt som Dagväktarna bevakar De Ljusas.

Nu ser det ut att vara dags för profetiorna att uppfyllas; balansen kommer att rubbas och det kommer att påverka mänskligheten, som inte har en aning om vad som sker i skuggvärlden. De som har förmågan att se denna värld kallas De andra och får själva välja sida - på så sätt har balansen upprätthållits i alla år.

”Nattens väktare” blev en succé i Ryssland och skulle kunna slå även här: fantasy, mystik och legender ligger ju rätt i tiden. Filmen får mig ibland att tänka på ”The Matrix” – det kanske beror på solglasögonen, för det finns minsann inga coola agenter i svarta rockar här, rollfigurerna bär snarare Columboliknande skrynkliga trechcoater.

”Nattens väktare” är spännande och snyggt gjort. I hemlandet Ryssland blev filmen en kassasuccé av sällan skådat slag och drog in mer intäkter än både ”Sagan om ringen” och ”Spider-Man 2”. För egen del tänker jag inte missa uppföljarna ”Day Watch” och ”Dusk Watch”, om de någonsin kommer på bio eller på dvd.