måndag, augusti 28, 2006

Hard Candy

Rödluvan with a vengeance
Av Lydia Duprat

Hard Candy
Regi: David Slade
Manus: Brian Nelson

I rollerna: Ellen Page, Patrick Wilson, Sandra Oh m. fl.

Betyg: 5

Chattsignaturen Lensman319 (Patrick Wilson) har efter stadig grooming på flera ungdomssajter fått napp: Thonggrrrrrl14 (Ellen Page) vill gärna träffa honom IRL. De träffas på ett café och den 32-åriga Stora Stygga Vargen blir om något ännu mer belåten över att upptäcka att hans tilltänkta offer är så brådmogen, utåtriktad... och angelägen.

Jeff och Hayley, som chattkompisarna heter, åker hem till Jeff, där Hayley insisterar på att själv få blanda till drinkarna; man kan aldrig vara för försiktig dessa dagar, menar hon. Jeff låter henne hållas, men det borde han inte ha gjort. För den här Rödluvan är inte som alla andra, och hennes avsikter är inte som han tror och hoppas. Hayley har nämligen helt andra planer på dagordningen än att låta sig utnyttjas av pedofilen Jeff. Och innan flickan är klar med mannen kommer han att ha uttalat ordet ”snälla” många, många gånger. För det mesta helt förgäves.

”Hard Candy” är en av de mest fängslande filmer jag sett på ett bra tag, och detta beror inte enbart på den originella och overkliga och egentligen långsökta storyn utan på de ofattbara skådespelarprestationer av såväl Ellen Page som Patrick Wilson. Särskilt Ellen Page förbryllar, förundrar och chockerar i rollen som Rödluvan with a vengeance.